Home Documente Consfatuirea Comitetului Director SRAIT din 17 martie 2006
Consfatuirea Comitetului Director SRAIT din 17 martie 2006 PDF Print E-mail

Proces-Verbal al Consfatuirii Comitetului Director SRAIT din data dde 17 martie 2006
   

Consfatuirea a avut urmatoarea ordine de zi:

 1. Analiza modului de implementare a noului plan de invatamant;
 2. Analiza pregatirii si orientarii tinerilor ingineri in concordanta cu cerinele pietii;
 3. Propuneri pentru organizarea programului de Master si Doctorat;
 4. Informare asupra activitatii Comitetuilui Director S.R.A.I.T pe perioada  1 martie 2005 – 1 martie 2006;
 5. Aprobarea planului de activitati pe anul 2006;
 6. Diverse.

 La Consfatuire au participat membrii Comitetului Director, presedintii filialelor SRAIT si au fost invitati decanii  facultatilor de Automatica si Calculatoare din toate centrele universitare, sefii de catedre de Automatica, directori ale unor societati comerciale de profil (Automatica si Informatica Aplicata). Lista participantilor este anexata prezentului Proces - Verbal. In anexa este si informarea privind activitatea SRAIT pe perioada martie 2005 – martie 2006.
Consfatuirea a fost deschisa de d-l prof.dr.ing. Dumitru Popescu – decanul facultatii de Automatica si Calculatoare din U.P.B. Bucuresti, printr-un cuvant de bun venit in facultatea de Automatica si Calculatoare, dupa care, d-l. prof.dr.ing. Ioan Dumitrache, presedintele SRAIT, a preluat conducerea consfatuirii.
Dupa prezentarea agendei de lucru a consfatuirii, d-l prof.dr.ing. Ioan Dumitrache invita decanii  facultatilor de Automatica si Calculatoare sau echivalente, sa faca cate o scurta prezentare a facultatilor, respectiv, in legatura cu primele trei puncte de pe agenda consfatuirii.
Prima prezentare a fost facuta de d-l prof.dr.ing. Dumitru Popescu – decanul facultatii de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, dupa care au urmat: d-l prof.dr.ing.Octavian Prostean, de la Timisoara, d-l prof.dr.ing. Teohari Ganciu, de la Iasi, completat de domnii profesori: Panescu Doru., Lazar Corneliu si Pastravanu Octavian de la facultatea de Automatica si Calculatoare Iasi, care au facut si propunerea de a se majora indemnizatiile doctoranzilor cu frecventa, pentru a nu fi tentati sa plece pentru stagiile de doctorat in strainatate.
A continuat de la Cluj-Napoca, d-l prof.dr.ing. Liviu Miclea – seful catedrei de Automatica, care a precizat ca la Cluj-Napoca au fost propuse trei tematici pentru masterat.
A urmat la cuvant decanul facultatii de Automatica si Calculatoare din Craiova, d-l prof.dr.ing.Dan Popescu, apoi de la U.P.G. – Ploiesti, d-l prof.dr.ing. Nicolae Paraschiv – seful catedrei de Automatica.
Au mai luat cuvantul:

 1. decanul facultatii de profil de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, d-l prof.dr.ing. Adrian Filipescu;
 2. d-l conf.dr.ing. George Culea, de la Universitatea din Bacau;
 3. d-l prof.dr.ing. Aron Poanta, de la Universitatea din Petrosani;
 4. d-l prof.dr.ing. Vasile Gaitan, de la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava;
 5. d-l prof.dr.ing. Mircea Dulau, de la Universitatea “Petru Maior” din Tg. Mures;
 6. d-l prof.dr.ing. Alexandru  Bara, de la Universitatea din Oradea;
 7. d-l conf. dr.ing. Florin Moldoveanu, de la Universitatea “Transilvania” din Brasov.

In continuarea consfatuirii, d-l prof. dr.ing. Ioan Dumitrache expune un material elaborat de CNCSIS. Acest material se refera la elaborarea unei noi legi a invatamantului superior. Materialul contine strategia cercetarii pe plan european bazata pe cunoastere.
      Reperele principale fiind Globalizarea, Tehnologia, Cunoasterea. Problematica are in vedere Societatea Bazata pe  Cunoastere, ca o noua viziune asupra educatiei si cercetarii, educatie + cercetare + inovare.
      Expunerea a suscitat un deosebit interes din partea participantilor la Consfatuire.
      Au urmat discutii pe marginea materialelor prezentate.
      Au luat cuvantul:

 1. d-na Adriana Mircea, director la Societatea Oracle – Romania, care a informat despre rezultatele de exceptie a elevilor din clasele a XII-a, la  diverse competitii internationale; s-a referit la necesitatea unor eforturi privind mentinerea absolventilor celor mai buni in Romania si a subliniat interesul pentru o buna gestionare a masteratului si doctoratului.
 2. D-l dr.ing. Ioan Albescu, director la CSB, subliniaza necesitatea restructurarii invatamantului in ansamblu si nu numai a invatamantului superior. Considera necesar organizarea invatamantului pentru supradotati, pentru elite, care sa ajunga apoi la facultatile de varf. Releva necesitatea unui sistem reciproc avantajos intre invatamant si productie, atat pentru cadrele didactice, cat si pentru studentii in zona terminala a studiilor, la masterat de exemplu, etc.;
 3. D-l prof.dr.ing. Toma-Leonida Dragomir insista asupra masteratului, considerand ca legea ar trebui sa fie mai clara. Apreciaza ca este necesara o recunoastere a SRAIT de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii;
 4. D-l director Alexandru  Botu de la IPA SA. constata o nemultumire permanenta a cadrelor didactice din domeniu,  educatia din ultimul timp fiind deficitara sub aspect sistemic. Considera ca colaborarea IPA cu invatamantul superior este necesara in consortii;
 5. D-l prof.dr.ing. Traian Ionescu apreciaza ca dupa 16 ani de la revolutie, indiferent de coloratura politica de la putere, nu  s-a reusit decat un progres modest al economiei, gradul de saracie fiind cel mai mare din Europa. Marea majoritate a personalului din invatamant este imbatranita iar cadrele didactice tinere sunt putine. Baza materiala este de 95% PC ,  dar nu se pot rezolva toate problemele cu PC-uri;
 6. D-l ing. Ioan Platog de la INTRAROM, ridica problema pregatirii in invatamantul superior, considerand ca aceasta este afectata de anumite deficiente. Considera ca rolul profesorilor este foarte important, iar pregatirea unui absolvent trebuie sa continue permanent. Apreciaza ca importanta relatia invatamant – productie;
 7. D-l director Sabin Stamatescu, de la ASTI Control SA Bucuresti, asteapta absolventi pentru a-i angaja.

Au mai luat cuvantul urmatorii domni: prof.dr.ing. Aurel Stanescu, prof.dr.ing. Stefan Preitl, prof.dr.ing. Teohari Ganciu, prof.dr.ing. Adrian Filipescu, prof.dr.ing. Octavian Prostean care s-au referit la organizarea masteratului, durata studiului si masteratului.
D-l prof.dr.ing. Mircea Ivanescu apreciaza ca masteratul de azi nu satisface cerintele necesare si nu este justificat, de asemenea, ca Romania sa scoata cca 1.000 automatisti pe an. D-l prof.dr.ing. Dan Popescu apreciaza ca, daca ne gandim la durata studiilor de 3+2, nici intr-un caz dupa 3 ani, absolventul nu poate fi autorizat sa-si profeseze meseria de inginer, ci doar numai dupa inca 2 ani de masterat.
In concluzie, d-l prof.dr.ing. Ioan Dumitrache sustine ca durata pentru licenta trebuie sa ramana la 4 ani, dupa care sa urmeze masteratul, asa cum este si legea, fiind avantajos  pentru profilul nostru.
In ceea ce priveste masteratul, se propune un colectiv format din domnii:

 1. Prof.dr.ing. Ioan Dumitrache
 2. Prof.dr.ing. Vladimir Rasvan
 3. Prof.dr.ing. Stefan Preitl
 4. Prof.dr.ing. Clement Festila
 5. Prof.dr.ing. Octavian Pastravanu
 6. Prof.dr.ing. Adrian Filipescu

care va face  o  propunere unitara de organizare a masteratului in Automatica si care va fi prezentata la urmatoarea Consfatuire SRAIT din luna octombrie 2006.
         In continuare, la punctele 1,2 si 3 de pe agenda de lucru, se fac o serie de precizari, privind elaborarea lucrarii in 2 volume din domeniul Automaticii, coordonata de d-l prof.dr.ing. Ioan Dumitrache.
         La punctul 4 de pe agenda de lucru, d-l prof.dr.ing. Ioan Dumitrache prezinta o sinteza din raportul privind activitatea SRAIT in perioada martie 2005 – martie 2006.
         La punctul 5 de pe Ordinea de zi, pe langa sarcinile precizate mai inainte, se stabileste ca urmatoarea Consfatuire SRAIT sa fie organizata in zilele de 13 - 14 octombrie 2006 la Sinaia.
         La punctul Diverse, Secretarul General SRAIT a solicitat acordul Comitetului Director pentru plata contabilului prin intermediul unei Societati de profil contabilitate, iar plata casierei centrale sa se faca in bonuri de benzina, in baza unui contract de comodat.
         Sumele privind plata contabilului si casierei ramanand cele aprobate anterior de catre Comitetul Director.
         Materialele Consfatuirii vor fi introduse pe pagina WEB-SRAIT.

         Secretar General SRAIT,
              Dr.ing. Arhip Mihai

 
SRAIT; Universitatea Bacau Catedra EMSC